فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی معدن
پیاپی 16 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محسن شادمان، بهزاد تخم چی، حسن خیراللهی صفحات 1-12
    از جمله کاربردهای داده های ژئوفیزیک هوابرد، تهیه نقشه شبه زمین شناسی است. در این نوع نقشه ها، محدوده هر واحد زمین شناسی و عوارض ساختاری چون خطواره ها را از روی تغییرات جانبی و تلفیق انواع داده های ژئوفیزیکی مشخص می کنند، اما جنس واحدهای زمین شناسی نا مشخص خواهد بود. البته در ادامه امکان تطابق دهی بین این نقشه و عوارض زمینی و مارک دار کردن نقشه مربوطه وجود خواهد داشت. در این مقاله، با استفاده از داده های ژئوفیزیک هلیکوپتری دیگهم بخشی از برگه 1:100،000 آلوت توسط روش های خوشه بندی میانگین های- k و میانگین های- k فازی، نقشه توزیع واحدهای زمین شناسی تهیه شده و اعتبار آن ضمن مقایسه با نقشه 1:100،000 زمین شناسی بررسی شده است. علاوه بر این از مجموعه داده های مختلف ژئوفیزیکی به عنوان ورودی خوشه بندی کننده استفاده شده و به این ترتیب بهترین مجموعه از نظر دقت تطابق با مرز واحد های زمین شناسی معرفی شده است. نتایج خوشه بندی داده های ژئوفیزیک هوابرد نشان داد که در بین مجموعه داده های مختلف، با ترکیب نتایج دو مجموعه داده (رادیوعناصر و نسبت آن ها) و (مقاومت الکتریکی فرکانس های مختلف و سیگنال تحلیلی مغناطیس کل) می توان نقشه شبه زمین شناسی معتبرتری ارائه کرد.
    کلیدواژگان: ژئوفیزیک هوابرد، نقشه شبه زمین شناسی، خوشه بندی، میانگین های، k، میانگین های، k فازی
  • محمد علی ملکی تهرانی، امید اصغری، خاویر امری صفحات 13-23
    این مطالعه به بررسی شبیه سازی زمین آماری عیار در کانسار هایی که توزیع عیار در آن ها روند فضایی نشان می دهد می پردازد. این روند می تواند به وسیله تعریف داده های شرطی دوباره تولید شود. این داده های شرطی می توانند داده های سخت موجود و یا تعدادی داده نرم باشند که با استفاده از نتایج کوکریجینگ تولید می شوند. فرآیند شرطی سازی، تحقق های صورت گرفته را مجبور به پیروی از این داده ها می کند و بنابراین می توان ویژگی های محلی آن ها به ویژه میانگین محلی (روند) را دوباره تولید کرد. در حقیقت داده های نرم تولید شده نبود داده های سخت را در مناطقی که داده های سخت به مقدار کافی در دسترس نمی باشند، جبران کرده و تحقق ها را مجبور به تولید روند موجود در منطقه می کنند. روش Local moment constraints بر روی داده های عیار مس به دست آمده از گمانه های اکتشافی معدن مس سونگون، واقع در تراز 1850 اعمال شد. محدوده مورد مطالعه به دو واحد سنگی سونگون پورفیری (SP) و دایک (DK) تقسیم شد و نشان داده شد که به کارگیری داده های نرم و سخت شرطی مدل سازی عدم قطعیت در مقادیر واقعی مس را بهبود می بخشد و واریانس شرطی شبیه سازی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: زمین آمار، شبیه سازی شرطی، کوکریجینگ، داده های نرم شرطی، واریانس شرطی، Local moment constraints
  • صفحات 25-32
    به منظور بهره برداری حداکثر از داده های خام ژئوفیزیکی و تفسیردقیق منطبق بر واقعیت های زمین شناسی این داده ها لازم استتا مدل سازی معکوس داده های ژئوفیزیکی و کالیبراسیون آن با مغزه های حفاری گمانه های اکتشافی در هرنوع تیپ کانی سازی خاصی انجام شود. مشکل عمده در کانسارهای فلزی به خصوص کانسارهای مس پورفیری وجود زون های با IPبالا در مقاطع مدل سازی ژئوفیزیکی است که در حفاری ها به صورت زون هایی با عیار مس پایین و اغلب پیریتی ظاهر می شوند. در این پژوهش سعی شده است تا با تلفیق داده های IP/RSبا اطلاعات زمین شناسی(سنگ شناسی و آلتراسیون) حاصل از گمانه های حفاری در منطقه چاه فیروزه و به کارگیری آنالیز تمایز در این کانسار مناطق آنومال از مناطق زمینه جدا شود. با بکاربردن متغیرهای موجود و بهینه، نتایج آنالیز تمایز بهبود یافته و در نهایت منجر به ارائه یکمدل آماری خطی برای منطقه شده که با استفاده از آن می توان زون های با عیار مس بالا را از مناطق با عیار مس پایین که IPبالایی دارند جدا کرد. با اعتبارسنجی داده های عیارسنجی گمانه های اکتشافی حدود 90 درصد کلاس بندی درست برای گروه زمینه و حدود 87 درصد کلاس بندی درست برای گروه آنومالی به دست آمده است
    کلیدواژگان: آنالیز تمایز، مس پورفیری، کانسار چاه فیروزه، داده های IP، RS
  • زینب سادات میرزایی، اکبر فرزانگان، علیرضا ولیان صفحات 33-41
    وجود شبکه و خصوصیات آن در عملکرد آسیاهای گلوله ای با تخلیه شبکه ای، خودشکن و نیمه خودشکن تاثیر بسیار زیادی دارد. طراحی شبکه، سطح باز و اندازه چشمه های شبکه بر ظرفیت خردایش تاثیرگذارند. طراحی نامناسب این عوامل در آسیاهای نیمه خود شکن و خود شکن می تواند منجر به عدم کارایی سیستم خردایش و تشکیلاستخر در آسیا شود که در صورت وقوع چنین حالتی هیچ عمل خردایشی در آسیا انجام نخواهد شد. در این پروژه برای اطمینان از شبیه سازی های هر چه دقیق تر مدار آسیاکنی و بهینه سازی استوار بر این شبیه سازی ها شبکه های تخلیه دو آسیای گلوله ای در مجتمع فسفات اسفوردی و مجتمع سنگ آهن گل گهر و تاثیر آن ها بر عملکرد این دو آسیا مطالعه شد. برای مطالعه و تعیین تاثیر شبکه تخلیه، از خوراک ورودی و محصول خروجی آسیا ها در حالت یکنواخت مدار نمونه برداری شد. پس از موازنه جرم، جریان های خروجی مواد با استفاده از شبیه ساز BMCS® شبیه سازی و با دانه بندی واقعی محصول خروجی از آسیاها مقایسه شدند. نتایج نشان داد که شبکه موجود در آسیای گلوله ای اسفوردی بر دانه بندی محصول خروجی تاثیری ندارد، اما در آسیای گلوله ای موجود در مجتمع سنگ آهن گل گهر این شبکه همانند سرندی با چشمه های بسیار ریز عمل می کند و رفتار آن باید شبیه سازی شود.
    کلیدواژگان: شبکه تخلیه، آسیای گلوله ای، مجتمع فسفات اسفوردی، مجتمع سنگ آهن گل گهر، شبیه سازی، BMCS®، NGOTC®
  • محمد امین وشادی، مهدی امینی، ارژنگ زمانی صفحات 43-52
    سیستم زهکش سازه های فروشویی توده ای ترکیبی از خاک های دانه ای و لوله های پلی اتیلنی مشبک است. ضریب نفوذپذیری خاک های مذکور تاثیر قابل توجهی بر عملکرد سیستم زهکش دارد. این پارامتر اغلب در آزمایشگاه با آب انجام شده و بر مبنای آن ضخامت لایه زهکشی طراحی می شود ولی سیال موجود در توده های فروشویی اسیدی است که دانسیته و ویسکوزیته آن با آب متفاوت است. تاکنون ضریب نفوذپذیری خاک های دانه ای مورد استفاده در سیستم زهکش سازه های فروشویی توده ای در برابر این سیال اسیدی اندازه گیری نشده است. در این تحقیق، سه نمونه خاک دانه ای که به طور معمول در بستر توده های فروشویی استفاده می شود و یک نمونه سیال اسیدی از هیپ 2 سرچشمه انتخاب و به آزمایشگاه منتقل شد. در آزمایشگاه، نفوذپذیری خاک ها در برابر آب و سیال اسیدی اندازه گیری شد. در ادامه، با استفاده از ویسکوزیته و دانسیته سیال اسیدی، ضریب نفوذپذیری آن به صورت تئوری پیش بینی و نتایج تئوری و آزمایشگاهی با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان می دهند که نفوذپذیری خاک های مورد مطالعه در برابر آب 40 تا 45 درصد بیشتر از سیال باردار اسیدی است. در پایان یک مثال موردی (توده فروشویی4سرچشمه) انتخاب و ضخامت زهکش شنی آن، بر مبنای نتایج این تحقیق، طراحی شد. بر مبنای این طراحی ضخامت زهکش این توده 17/0 متر به دست آمد.
    کلیدواژگان: سازه فروشویی توده ای، ضریب نفوذپذیری، خاک دانه ای، سیال اسیدی، آب
  • خداکرم غریبی، سید ضیاالدین شفایی، حمیدرضا زارع، محمدرضا یاراحمدی، صدیقه زیدآبادی صفحات 54-67
    مقاله حاضر نتیجه یک کار تحقیقاتی در رابطه با کاربرد پتانسیل خارجی برای کاهش مقدار مواد بازدارنده در یک مدار فلوتاسیون مس –و فعل و انفعالات اکسایش و Ph و Eh مولیبدن است. کنترل پالپ در فلوتاسیون الکتروشیمیائی با تغییر پارامترهای الکتروشیمیائی مانندکاهش امکان پذیر است.یکی از روش های الکتروشیمیائی اعمال پتانسیل خارجی است که در آن قابلیت شناور شدن ذرات مورد بررسی قرار میگیرد. در این مقاله امکانپذیری حذف کالکوپیریت از کنسانتره مس- مولیبدن مجتمع مس سرچشمه مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتایج تحقیق نشان میدهد که پتانسیل خارجی میتواند به عنوان یک روش جایگزین برای کاهش مصرف دیگر بازدارنده ها تلقی شود
    کلیدواژگان: pH کنترل، Eh فلوتاسیون الکتروشیمیایی سولفیدها، کنترل پتانسیل پالپ، اعمال پتانسیل خارجی، کنترل
  • سید احمد مهری شال، مصطفی شریف زاده، یوسف میرزاییان صفحات 69-78
    تاکنون مدل های متعددی به منظور پیش بینی رفتار مکانیکی درزه های سنگی ارائه شده است اما برآورد صحیح ضریب زبری موثرو مقدار اتساع درزه ها طی برش، همواره از بزرگترین محدودیت های این مدل ها بوده است. این تحقیق، چگونگی تاثیر زبری سطوح درزه بر رفتار برشی و اتساعی درزه های گرانیتی را حین آزمایش برش مستقیم مورد بررسی قرار داده است. زبری سطوح درزه، اعم از زبری کوچک و بزرگ مقیاس، تاثیر مستقیمی بر اصطکاک و همچنین بازشدگی موجود بین دوسطح درحال تماس دارند. بنابراین در این تحقیق با ترکیب نیمرخ های برداشت شده از سطوح بالایی و پایینی درزه، یک سطح مرکب تولید شد که به طور همزمان در برگیرنده ی ویژگی های دندانه داری هر دوسطح است. هرکدام از نیمرخ های برداشت شده از سطح درزه به صورت یک موج دو بعدی در نظر گرفته می شود. برای مطالعه ی دندانه داری نیمرخ های برداشت شده، از روش تجزیه ی چند مقیاسی امواج بر پایه ی تئوری موجک استفاده شده است. با استفاده از تئوری موجک، امکان دید همزمان اجزای کوچک مقیاس (زبری) و بزرگ مقیاس (یا موج مانند) یک درزه وجود دارد. پس از تجزیه ی هر موج (یا نیمرخ) به مولفه های تقریبی (یا تموج) و جزئی (یا زبری) خود، هرکدام از آن ها به صورت جداگانه خصیصه دهی شدند. این شیوه خصیصه دهی به سادگی از نیمرخ ها یا امواج دو بعدی به سطوح سه بعدی درزه بسط داده می شود. در نهایت مدلی برای بیان ضریب زبری و رفتار عمودی درزه در گام های برشی مختلف توسعه داده شده است. با استفاده از این روش می توان مقدار جابجایی لازم برای رسیدن به مقاومت برشی پیک و همچنین مقاومت برشی پیک و پسماند درزه را به خوبی تخمین زد. علاوه بر این نتایج نشان داد که عامل اصلی کنترل کننده رفتار اتساعی درزه ها، دندانه داری مرتبه ی اول یا تموج درزه است. انطباق مناسب نتایج مدل سازی و آزمایشگاهی،درستینسبی این روش را تایید می کند.
    کلیدواژگان: درزه ی سنگی، زبری، تئوری موجک، مقاومت برشی و اتساعی، تجزیه چند مقیاسی، کاهش خطای داده های برداشت لیزری
  • رضا خالوکاکایی، محمد عطایی *، سید هادی حسینی، رضا میکائیل صفحات 89-99

    در ارزیابی ژئومکانیکی توده سنگ ها، پارامترهای زیادی به طور هم زمان بر رفتار توده سنگ تاثیر دارد، طبقه بندی های مهندسی سنگ، رهیافت مناسبی برای مطالعه و پیش بینی رفتار مهندسی توده سنگ ها به شمار می آیند. طبقه بندی های کلاسیک ارائه شده اغلب با محدودیت های عملی در کاربرد مواجه هستند. محدودیت استفاده از این طبقه بندی ها در شرایط مرزی و حالت های بینابینی بیشتر بروز می کند. در این مقاله به منظور پیش بینی سرعت حفاری در معادن و نیز ارزیابی قابلیت حفاری توده سنگ ها از تکنیک فازی استفاده شده است. برای این منظور پارامترهای مورد استفاده در طبقه بندی شاخص قابلیت حفاری توده سنگ ها (RDi) مورد استفاده قرار گرفته است. تعدادی تابع فازی بر روی این پارامترها تعریف شده و در نهایت با استفاده از این توابع، کلاس هر توده سنگ از نظر سرعت حفاری تعیین شده است. به منظور مقایسه خروجی طبقه بندی فازی و طبقه بندی کلاسیک، مطالعه موردی بر روی توده سنگ های معدن آهک کارخانه سیمان شاهرود انجام شده است. نتایج مطالعات نشان داد که طبقه بندی فازی توانایی بیشتری نسبت به طبقه بندی کلاسیک دارد و در شرایط پیچیده، سرعت حفاری و قابلیت حفاری توده سنگ ها را بهتر پیش بینی می کند. در پایان، نرم افزاری برای انجام محاسبات مربوط به طبقه بندی توده سنگ و پیش بینی سرعت حفاری تهیه شده است. این نرم افزار با استفاده از زبان Visual C ++ تهیه شده و دارای یک پنجره اصلی است که تمامی پارامترهای ورودی مربوط به مشخصات توده سنگ در این پنجره وارد شده و خروجی نرم افزار شامل امتیاز RDi و کلاس توده سنگ در این پنجره نمایش داده می شود

    کلیدواژگان: حفاری، پیش بینی، طبقه بندی، فازی
  • محمدحسین بصیری، احمدرضا صیادی، مجتبی حسین پور، محمد حیاتی صفحات 101-114
    عدم قطعیت جزء جدایی ناپذیر اکتشاف و توسعه منابع معدنی است. پروژه های معدنی به دلیل طبیعت متغیر کانسار، با عدم قطعیت های فراوانی روبرو هستند. هزینه سرمایه گذاری در این پروژه ها بالا است و به دلیل پیچیدگی در طراحی و اجرایشان به طور عمده در رده پروژه های با ریسک زیاد قرار می گیرند. مطالعات امکان سنجی در پروژه های معدنی به شناسایی بهتر منابع عدم قطعیت و نیز ارائه برنامه های کارآمدتر مدیریت ریسک در این پروژه ها کمک می کند، اما خود این عدم قطعیت ها، روند زمان بندی و مصرف منابع در جریان انجام مطالعات امکان سنجی را نیز تحت تاثیر قرار می دهند. در تحقیق حاضر به بررسی تاثیر عدم قطعیت زمان و هزینه در روند طراحی و اجرای مطالعات امکان سنجی پروژه های معدنی پرداخته شد. برای تبیین نقش عدم قطعیت به کمک شبیه سازی مونت کارلو، اثرات آن ها در زمان بندی و برآورد هزینه مطالعات بررسی شد. یافته ها، ضمن تایید اثر قابل توجه عدم قطعیت زمان و هزینه بر اجرا و تکمیل مطالعات، بیانگر آن است که برآوردهای مبتنی بر عدم قطعیت که بازه ای از اعداد را به عنوان نتیجه برآورد زمان و هزینه نشان می دهند به واقعیت نزدیک تر بوده و قابل قبول ترند. نتایج این تحقیق به درک بهتر و واقع بینانه تر تاثیر عدم قطعیت های زمان و هزینه بر روند انجام مطالعات امکان سنجی و در نتیجه ارائه راهکارهای کارآتر برای مدیریت خطرات ناشی از آن ها کمک می کند.
    کلیدواژگان: معدن، مطالعات امکان سنجی، عدم قطعیت، ریسک، شبیه سازی مونت کارلو
|
  • M. Shadman, B. Tokhmchi, H. Khayrollahi Pages 1-12
    Pseudo geological map is one of the main products of airborne geophysical data. In such maps، lithology boundaries and structural properties like lineaments features could be identified using integration of airborne geophysical data، while rock type will not be identified. However، it would be possible to label the maps with the field studies. In this paper، pseudo geological map of some areas of 1:100،000 Alut geological sheet is drawn using clustering of Helicopter-Borne DIGHEM data by K_Means and Fuzzy K_Means methods. Comparison between the drawn map and Alut''s 1:100،000 geological map confirms the validation of prepared pseudo map. Meanwhile various sets of Helicopter-Borne data were used as clustering input data in order to find the best set for clustering. The results showed that among different data sets، combination of {radio elements with their ratios} and {resistivity for different frequencies with analytical signal of total magnetic} results generated more reliable pseudo geology maps.
    Keywords: Airborne Geophysics, Pseudo Geology Map, Clustering, K, Means, Fuzzy K, Means
  • M.A. Maleki Tehrani, O. Asghari, X. Emeri Pages 13-23
    This work deals with the geostatistical simulation of mineral grades whose distribution exhibits spatial trends within the ore deposit. Such trends can be reproduced via the definition of conditioning data. These conditioning data can be available from hard data or some soft data، which are produced from the result of cokriging. The conditioning process forces its realizations to conform these data and therefore، their local properties، in particular the local mean (trend)، could be reproduced. In fact، soft data can compensate the lack of hard data in sampled areas with insufficient data and force the realizations to reproduce the trend in the study area. The proposed method was applied on obtained data، located at 1850 m، from exploration boreholes of Sungun mine. The study area was divided into two rock type domains: Sungun Porphyry (SP) and Dyke (DK) and it was shown that the incorporation of soft and hard conditioning data improves the modeling of the uncertainty in the actual copper grades and decreases the conditional variance of simulation significantly.
    Keywords: Geostatistics, Conditional Simulation, Cokriging, Soft conditioning data, Spatial trends, Conditional variance, Local moments constraints
  • Pages 25-32
    In order to achieve maximum information hidden in raw geophysical data and to enableing accurate interpretation consistent with geological data، geophysical inverse modeling has been devised and routinely employed by explorationists. However in some cases due to both complex nature of most earththe earth systems and influence of some parameters unrelated to the sought mineralization، this methodology has resulted in unsatisfactory results. A crucial case is encountered in the joint interpretation of Resistivity and Induced Polarization (RS/IP) datasets. Usually combined RS/IP method plays important role in most porphyry copper exploration programs. However drillings has revealed that high IPs corresponds to high pyritic zones with low copper content therefore misleading the exploration program. In the present study RS/IP data are were integrated with the corresponding lithology، alteration and assay data from drilling dataand followed by applying discriminant function analysis was applied to separate high from low grade copper zones at Chahfirouzeh porphyry copper deposit، Iran. Through employing lithological and alteration data، the performance of discriminant function analysis has been improved considerably compared to the case where only IP and RS data were used. The final model has yielded a linear statistical model by which high copper grade zone can be discriminated from zones with high IP and low Cu contents. Validation through the drillings has confirmed that 90% and 87% correct classification is achieved for discriminating high and low grade ore zones respectively.
    Keywords: Discriminant Function Analysis, Porphyry Copper, Chahfirouzeh Deposit, IP, RS Data
  • Z. Mirzaei, A. Farzanegan, A.R. Valian Pages 33-41
    Grate and its specification can significantly affect the performance of ball mills، semi-autogenous grinding (SAG) and fully autogenous grinding (FAG) mills equipped with this type of discharge mechanism. The grate design، open area and grate aperture size affect grinding throughput. In SAG and FAG mills، the inadequate design of discharge grate can lead to inefficiency of comminution device and creation of a slurry pool which practically stops particles'' breakage. In optimization projects، investigation on discharge grate and its effect on grinding process is critical due to particle size classification at mill exit، which necessitate the effect of grate to be considered in process modeling and simulation. In this project، discharge grates of Esfordi and Gol-e-Gohar plant ball mills and their effect on mill performance were investigated in details to make sure that the modeling and simulation and subsequent optimization studies are accurate as much as possible. To study and determine the effect of the discharge grate، samples were collected from mill feed and discharge streams when the circuits were under steady-state operation. After mass balancing، the discharge streams were simulated by BMCS®. Then the observed and simulated PSD of output were compared. The obtained results showed that the grate inside Esfordi ball mill does not affect the particle size distribution of mil output. In Gol-e-Gohar pilot plant ball mill the grate behaves like a fine screen which should be considered in mill mathematical modeling and simulation.
    Keywords: Discharge grate, ball mill, Esfordi Phosphate Complex, Gol, e, Gohar Iron Ore Complex, Simulation, BMCS®, NGOTC®
  • M.A. Veshadi, M. Amini, A. Zamani Pages 43-52
    In a copper heap leaching process in a heap، copper oxide soils are leached by sulfuric acid. The acid dissolves the copper and drains off the bottom of the heap through a drainage system consisting of slotted polyethylene pipes and some granular soil layers. Permeability coefficient of a granular soil affects the performance of the drainage system significantly. This coefficient، based on which the thickness of the draining layer is designed، is usually measured in the laboratory according to ASTM-2423 using water. But، in heap leaching structures، the fluid is a pregnant leach solution (PLS) of different the density and viscosity of which are different from those of water. In this study، three granular soil samples and one sample of a PLS were taken to the laboratory from heap leaching structure No. 2 of Sarcheshmeh copper project، Kerman. The density، PH pH and viscosity of the acid and water، and the soil samples’ particle size distribution were determined at a temperature of c before starting the permeability tests. The samples were then poured into three separate cells and their permeability coefficients were measured against water and PLS at the same temperature. (a comparison of the Rresults showeds that the coefficients are were not the same for the three soil samples). Next، the permeability coefficients of the samples were determined theoretically and the outcomes were compared with those of the experiments. It is، therefore، recommended that، when designing the drainage system of a heap leaching structure، the permeability coefficient of the soil be measured using the PLS. On the basis of this research، the drainage system of a real case (Sarcheshmeh heap leaching structure No. 4) has been designed and presented in this paper.
    Keywords: Permeability Coefficient, Heap Leaching, Granular Soil
  • Kh Gharibi, S.Z. Shafaei, H.R. Zare, M.R. Yarahmadi, S. Zeidabadi Pages 54-67
    In this research the application of external potential to reduce the amount consumption of depressant in a copper- molybdenite flotation circuit was studied. Control of the pulp in electrochemical flotation can be carried out by changing the electrochemical parameters like Eh، pH and oxidation and reduction reactions. One of the electrochemical flotation methods is application of external potential in which the flotability of minerals is considered. In this paper the feasibility of chalcopyrite removal from a copper-molybdenite concentrate is presentedinvestigated. The rResults showed that usage ofing external potential can be consideredbe considered as an alternative method for reducing the other depressants usageconsumption.
    Keywords: Electrochemical flotation, sulphide minerals, pulp potential control, External potential, Eh, pH control
  • S.A. Mehrishal, M. Sharifzadeh, U. Mirzaeian Pages 69-78
    Many models have been proposed to predict the mechanical behavior of rock joints، but precise evaluation of effective roughness coefficient has been the most important limitation of these models. Geometry of asperities greatly influences the joint mechanical behavior، and these effects must be estimated by reliable and applicable methods. This paper deals with a method، which characterizes the rock joint surface in terms of roughness based on multi-scale decomposition using wavelet theory. Wavelet decomposition allows for distinguishing the small-scale and large-scale components of a wave. Here، joint geometryies is considered as a wave، and its roughness and undulation are regarded attributed to as the small-scale and large-scale components، respectively. Different scales of upper and lower joint surface roughness have been combined to produce the composite surface having asperities characteristics of both joint surface. Thus، the contribution of two surface components of the joint was considered separately in the shear strength criterion. It was found that peak shear strength is mainly influenced by both roughness and undulation، but the residual shear strength and dilation are mainly influenced by the undulation. The proposed shear model is capable ofhas capability to quantifying tative consideration of the roughness and undulation and helps to well understanding and modeling of the shear mechanism. The experimental test results verified the shear model predictions. results are well verified by comparison with experimental test results.
    Keywords: Rock joints, Shear strength, Dilation, Multi, scale roughness, Wavelet theory, Wavelet de, noising
  • M. Allami, M. Hoseini Pages 79-87
    The deformation modulus of a rock mass is an important input parameter in any analysis of rock mass behavior for geotechnical projects such as dams. The determination of this parameter by in situ tests are time consuming and expensive. Therefore، different researchers have proposed empirical relationships for estimating the value of rock mass deformation modulus. This work has been done by using rock mass classification systems and data collections from in situ tests in different places. Based on data collected from a large number of dilatometery tests conducted in seven dam sites located at southwest Iran، a new nonlinear multi-variable empirical equation (logistic function) was developed using the GSI index and the rock elasticity modulus (Ei) to estimate the rock mass modulus of deformation (Ed).
    Keywords: Dilatometery test, Modulus of deformation, Modulus of elasticity, GSI index, Nonlinear multi, variable regression, Rock mass classification
  • R. Khalokakaei, M. Ataei, S.H. Hoseini, R. Mikaeil Pages 89-99

    Since، in geomechanical evaluation of rock masses، many parameters affect the rock mass behavior simultaneously، rock engineering classifications are suitable approaches for studying and prediction of rock mass behaviors. Classic classifications in rock engineering have suffer from some practical limitations، particularly. These limitations are more obvious in when classification is made near the boundaries. y conditions. In this study in order to increase the abilities and expending the applications of rock mass drillability index (RDi)، fuzzy theory has been used. For this purpose، six parameters of the rock mass which are used in RDi classification، including uniaxial compressive strength (UCS)، joints dipping، Mohs hardness، joints aperture، joints spacing and grain size have been used. Then، some fuzzy functions have been defined on these parameters and finally the class of each rock mass has been identified. In order to compare the results of classic classification with results of fuzzy classification، a case study was done on rock masses of limestone mine of Shahrood cement factory. The results show that the fuzzy logic based classification produces clearer better results than classic system especially in rock masses with boundary condition. During this research، a software was prepared for doing theto calculate the RDi scoresions and classifying the rock mass. Theis program has been written by coded in Visual C++ and has a contains a graphical main window thatinterface with all input parameters which are related (rock mass characteristics) and also the out output parameters of the program (which are RDi score and class of rock mass). are illustrated in it.

    Keywords: Drilling, Prediction, Classification, Fuzzy
  • M.H. Basiri, A.R. Sayadi, M. Hoseinpour, M. Hayati Pages 101-114
    Uncertainties are an inherent part of any exploration and resource development activities. Mining projects، due to their variable nature، are always faced with many kinds of uncertainties. Substantial amount of investment and complexity in design and execution in mining industry، cause the mining projects being categorized as activities with high level of risk. Feasibility studies facilitate a better identification of uncertainties sources and present more efficient risk management in these projects. These uncertainties will also affect the time scheduling and resource allocation in the feasibility studies procedures. In this research، the effects of time and cost uncertainties on the process of feasibility studies are assessed. In order to illustrate the role of these uncertainties، their effects on scheduling and costing is depicted by using Monte Carlo simulation method. Also the associated risks of these uncertainties are evaluated in a probabilistic approach. The result confirms the significant impacts of these uncertainties on the project implementation، while it shows that considering the uncertainties lead to more reliable results. The outcomes of this research help a better and more realistic understanding of the effects of time and cost uncertainties on the design and implementation of feasibility studies. Besides it proposes more efficient plans for managing these uncertainties and the related risks.
    Keywords: Mine, Feasibility Study, Uncertainty, Risk, Monte Carlo Simulation